Становището на науката: Научен анализ показва, че парниковите газове, основно CO2,

...
Становището на науката: Научен анализ показва, че парниковите газове, основно CO2,
Коментари Харесай

Климатът се е променял и преди – днес е същото: Един от най-разпространените митове за изменението на климата

Становището на науката: Научен разбор демонстрира, че парниковите газове, главно CO2, са направлявали множеството минали климатични промени. Те демонстрират какъв брой сензитивен е климатът към съмненията в количеството въглероден диоксид в атмосферата. Доказателствата за това са публикувани в целия геоложки запис. Това демонстрира ясно, че този път хората са повода, основно посредством излъчванията CO2, които отделяме.

Мит : „ Климатът постоянно се трансформира. Имали сме ледникови столетия и по-топли интервали, когато в Шпицберген са открити алигатори. Ледени столетия са настъпвали в 100 хиляди годишен цикъл през последните 700 хиляди години и е имало предходни интервали, които наподобяват по-топли от актуалните, макар че равнищата на CO2 са били по-ниски, в сравнение с в този момент. Съвсем неотдавна имахме средновековния топъл интервал и дребната ледникова ера. ” (Ричард Линдзен)

Земята през последния лендников интервал преди 2,6 милиарда години. Източник:  MichaelTaylor3d / Shutterstock

Парниковите газове – най-вече CO2, само че също и метан – вземат участие в множеството минали климатични промени на Земята. Когато тяхното количество намалее, световният климат стана по-студен. Когато количеството им се усили, световният климат стана по-топъл. Когато равнищата на CO2 скачат бързо, световното стопляне, което следва, е мощно разрушително и от време на време предизвика масово измиране. Хората през днешния ден отделят големи количества CO2 със скорост по-голяма даже от най-разрушителните климатични промени в предишното на Земята.

Рязка против мудна смяна

Животът процъфтява в Еоцена, Кредата и други интервали на високо наличие на CO2 в атмосферата, тъй като парниковите газове са били в баланс с въглерода в океаните и изветрянето на скалите. Животът, океанската химия и атмосферните газове са имали милиони години, с цел да се приспособят към тези равнища.

Но в предишното на Земята е имало няколко пъти, когато температурата на Земята внезапно е скачала, по същия метод, както през днешния ден. Те са били породени от огромни и бързи нараствания на излъчвания на парникови газове, тъкмо както се случва през днешния ден в следствие от човешката активност.

Тези резки промени на световния климат съвсем постоянно са били доста разрушителни за живота, причинявайки всеобщо изгубване, като в края на пермския, триасния или даже в средата на камбрийския интервал. Симптомите от тези събития (голям, бърз скок на световните температури, повишаване на равнището на морето и подкиселяване на океана) се случват през днешния ден с климатичните промени, породени от индивида.

Така че да, климатът се е трансформирал преди хората и в множеството случаи учените знаят за какво. Във всички случаи виждаме идентична връзка сред равнищата на CO2 и световните температури. А предишните образци за бързи въглеродни излъчвания (точно както днес) като цяло бяха мощно разрушителни за живота на Земята.

Източник: Климатека

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР